Det er ikke vanskelig å se at disse to kjenner hverandre godt. 25-års vennskap med utallige turer sammen med familiene, gutteturer og mange gode stunder sammen i en av interessene de deler: Båt.

Ute er det 12 kalde minus, og det virker litt uvirkelig å snakke om den lange båtturen de skal gi seg ut på om bare to drøye måneder.

BÅTEN Øystein Seim og Ole-Jacob Gran skal kjøre opp langs Norgeskysten med er av typen Finnmaster P8. Båten er kjøpt brukt hos Vestfold Maritim.

Øystein og Ole Jacob sitter avslappet i fleecegensere med henholdsvis Seim maskin og Moland Gjerde logo på, to firma under samme paraply. Det siste året har de også blitt kollegaer. 

– Vi har fortsatt ikke blitt lei av hverandre, så hvorfor ikke dra på en fire ukers båttur sammen, ler Øystein og får et bekreftende smil fra Ole Jacob.

Planen er å reise nordover langs Norgeskysten i båt. Avreisen er satt til 3. april og de skal etter planen være hjemme 8. mai. – Og vi reiser uansett – om det så er full storm den dagen! forteller Seim entusiastisk. For denne turen har de planlagt i snart tre år. De visste at de ville på tur, og at det skulle være en opplevelse for livet. På planleggings-
møtene endte de etterhvert opp med tre alternativer: 

Alternativ 1:
Sykle fra Nord-Norge til Sør-Norge. – Det alternativet ble fort skrinlagt og jeg har en mistanke om at det var kona mi som
hintet til Ole Jacob om at det burde være fysiske anstrengelser inni bildet, humrer Øystein. 

Alternativ 2:
Mongol Rally. – Dette var faktisk ganske lenge på bordet, men ettersom jeg er litt mer opptatt av komfort enn Ole Jacob, fant vi ut at også det ble litt for strevsomt fortsetter Seim mens han viser meg bilder av en liten, sliten bil som skulle tatt de fra
London til Mongolia. 

Og så det alternativet som vi har endt opp med: Kjøre med båt fra Sandefjord til Nordkapp. 

Etterhvert har kravene også her blitt senket. – Vi må ikke nå

Nordkapp. Vi må egentlig ingenting. Eneste vi vet er at vi skal kjøre oppover Norgeskysten, logge av alt og bare kose oss. Norgeskysten har fantastiske steder å by på, så dette er en drøm for oss begge forteller Gran.

I tre år har de planlagt. De forteller at planleggingen har vært en utrolig gøy del av prosessen. De har også spart penger til turen i tre år, så det blir
ingen store innhugg i familiens økonomi understreker de begge.

Men ta meg litt tilbake. Hvor startet båtinteressen?

– For min del har jeg alltid vært glad i vannet. Jeg er født og oppvokst i nærheten av
Granholmen, og barndoms- og ungdomsparadiset mitt var Granholmen Camping. Da var det ute i småbåter med gutta hele sommeren, mimrer Øystein varmt. 

– For min del er jeg oppvokst i Andebu, så båtinteressen kom først når jeg traff kona mi. Hennes familie har alltid hatt seilbåt, og siden har det blitt mye turer på sjøen forteller Ole Jacob. Som familier har vi vært på flere lange båtturer sammen. Syv personer i en seilbåt langs svenskekysten, Skagen og i Norge. Som familier har vi aldri oppsøkt luksusferier, men
heller opplevelser. Vi har sett hvor mye disse feriene har
betydd for oss som familie, fordi en sitter igjen med fantastiske minner forsetter Øystein. Det har vært viktig for oss. Og derfor er vi sikre på at også denne turen er noe vi vil få stor verdi av.

Pilot 8

er Finnmasters største cabinbåt. En kompromissløs modell bygget for et langt liv på sjøen. Pilot 8 viser styrkene med den store cockpiten i akterenden og med det romslige rattet, som har plass til fire personer som sitter trygt, varmt og komfortabelt – uansett vær! 

Hvordan planlegger man en sånn tur? 

– Vi skjønte at vi ikke kunne bruke våre egne båter som
egner seg bedre til dagsturer og helgeturer, så Sea Rider 820 ble i fjor byttet ut med en brukt Finnmaster P8 som jeg fant på Vestfold Maritim. Båten har alt vi trenger for reisen vår, og jeg har allerede fått testet den en sesong. Båten er helt fantastisk, den er kanskje ikke den mest sexy i fjord´n, men vi må jo innse at vi ikke trenger å tøffe oss lenger, ler Øystein høyt. 

– Etter båten var på plass har vi investert i ny tankmåler, ekstra strøm for å få bedre varme i båten, ekstra kalesje samt radar og autopilot. Vi har også tatt VHF kurs og anskaffet oss VHF radio som gir direktelinje til Kystvakten, kjøpt nødraketter, redningsflåte og overlevingsdrakter. Vi føler oss godt forberedt, men er det høy sjø må vi ikke videre den dagen. Turen er for å koble ut og nyte alt det vakre Norge har å by på forteller Øystein.

– Øystein er jo utrolig flink på å lage mat, så det blir nok gode måltider ombord i båten forteller Ole Jacob og fortsetter. Vi liker å fiske begge to, fersk fisk i panna er noe av det beste som finnes. Men det er ingen Lars Monsen tur vi skal på, så om vi ikke får fisk, kjøper vi i nærmeste havn eller spiser på en restaurant. Verre er det ikke. 

Vi legger opp dagsetapper etter været. Men det er jo noen steder vi ser ekstra frem til å besøke forteller Ole Jacob entusiastisk.

Og hvilke steder bare må dere innom?

– Vi har planlagt å dra inn til Loen, og om været er flott tar vi en topptur og gjerne en middag på toppen av Loen
Skylift. Så er det Hidra, Sandnessjøen som er kjent for en fantastiske skjærgård, Saltstrømmen, Senja, Lofoten og Skrova for å nevne noen, forteller Gran.

– Vi er veldig glad i mennesker. Vi er ute etter den gode samtalen også i havna med den lokale fiskeren, og hvem vet – kanskje vi neste dag blir invitert med ut i båten på fiske. Derfor planlegger vi ikke dag for dag, men går etter opplevelsene underveis.

Det er utrolig behagelig å ha det slik. Seim ser drømmende ut vinduet og samler hendene tilfreds bak hode. – Ja, det er egentlig hele forskjellen fortsetter Gran og nikker enig. Vi skal ikke ha noe stress med å komme frem og har et veldig avslappet forhold til om vi når Nordkapp eller ikke. Hele målet med reisen er å rett og slett
logge av jobb og livet og bare kose oss og nyte turen. Det er ikke ofte man får muligheten til å ta en slik tur.

– Og skulle vi bli lei av hverandre underveis er det ikke verre enn å ta inn på et hotell et sted og koble litt ut på enerom sier Øystein lurt. Men – vi kjenner hverandre godt og har ikke blitt lei av hverandre så langt. Vi utfyller nok hverandre på mange måter og trives veldig godt i hverandres selskap. 

Og tidspunktet. Det kunne ikke blitt bedre. Coronatiden gjør at det skjer svært lite – så Norgesferie er helt riktig nå avslutter Seim, og Gran nikker enig. Avslutningsvis vil vi gjerne oppfordre andre til å planlegge noe tilsvarende. Hele planleggingsprosessen gir enorm glede. Legg terskelen lavt og ta i mot det turen byr på, er vår klare oppfordring.

NY BÅT: Øystein Seim smilte bredt når han overtok sin nye Finnmaster P8.

LAVE SKULDRE: Ole Jacob Gran i sitt rette element.