Han snakker varmt om miljøet. Trollingmiljøet er lite, men et varmt og inkluderende miljø. – Vi er opptatt av forvaltningen av fisken i Norge forteller filip nielsen.

Han omtaler fisken og sporten med stor respekt. Det er han opplært til fra tiden der pappa tok han med ut i båt for å fiske.

Hvor kommer denne interessen fra?
– Den har jeg hatt siden jeg var barn. Jeg utdannet meg til yrkesfisker i Bergen og har nå jobbet som det i 13 år. Det startet med sportsfiske, først sjøørret, deretter isfiske innlandet (abbor) og nå trolling. I dag eier jeg en fiskecamp i Gjesvær der jeg guider grupper i kveitefiske. Men jeg pendler også jevnlig ned til Oslofjorden og Østersjøen for å guide.

Trolling

Forklar, hva er trolling? 
Trolling er kort fortalt et evighetskast. Man kjører båten rolig hele tiden. Konseptet er nok mer kjent som døring i Norge, eller dregging. Ordet Trolling kommer fra USA fortsetter Nielsen. Vi jobber stort sett ut fra “Catch & Release” prinsippet. Vi er veldig opptatt av forvaltning av fisken. Derfor behandler vi fisken godt når den er ombord. Gjerne med en ogsygentank oppi friskt vann slik at fisken får roet seg ned før vi måler den og slipper den ut.

Er det noen restriksjoner på antall stenger?
– Ja, det er det. Men det kommer ann på hva og hvor du fisker. For eksempel er det lov med fire stenger på Mjøsa, men kun to stenger i Oslofjorden. Dette gjelder da om man skal fiske laks og sjøørret. Det er ikke restriksjoner på andre arter her. (Gjelder ikke innlandsfiske.)

Hva går en Trolling konkurranse ut på og hvilke konkurranser deltar du i?
En konkurranse går for eksempel over 12 eller 24 timer. Da er det gjerne innhavsørret rundt mai/ juni og utover sommeren. 

Vi starter opp i 18-19 tiden på kvelden og avslutter ved morgengry. Det er den som har fanget den lengste fisken som går av med seieren. Noen konkurranser har vekt som preferanse, men det er det ikke mange igjen av. Jeg deltar gjerne på konkurranser i hele Norden. Om jeg skal anbefale en konkurranse, så må det være Norgesmesterskapet på Mjøsa. I år går det av stabelen 10. juni, sier Filip og fortsetter engasjert. – Om du ønsker å delta er det bare å stille opp, det er ingen forhåndspåmelding. Jeg vil anbefale alle med interessen å ta turen dit for å prate med folk i miljøet. Da vil du lære svært mye. Alle er åpne og ønsker å lære bort. Det er ganske unikt i miljøet vårt. Når det gjelder hva som må til for å vinne konkurransen handler det mye om å være på rett sted til riktig tid. Men vi tester jo ut mange nye teknikker og muligheter. Små detaljer kan ha mye å si, forklarer Filip.

Hvem kan delta i en konkurranse og hvilket utstyr kreves det?
– Det er ingen krav til hvor lenge du har fisket eller noe avansert utstyr. Det spiller heller ingen rolle hvilken båt du kjører med. Du kommer langt med to stenger, som for eksempel Haspelstang og en helt ok snelle. Vil da anbefale min. 0,30 scenetykkelse på snøret. Man setter stengene på båten og kjører sakte. Jeg bruker mye Shadow Rap og Rapala Wobblere. En god håv er også greit å ha med. Jeg har Humminbird ekkolodd som gjør at jeg kan kartlegge hvor fisken er. Jeg bruker også en downrigger som er et lodd man fester på stangen som gjør at man kan fiske på den dybden man ønsker. Spesielt på sommeren er det en fordel, da fisken går 10-20 meter lenger ned på grunn av varmere vann avslutter Nielsen.

FORNØYD: Filip Nielsen er fornøyd med dagens fangst som er dratt opp med Trolling metoden. Det “eviglange kastet” som Filip selv omtaler det som.

BÅTEN: Det er ikke krav til en spesiell båt om du ønsker å drive med Trolling. Selv har han importert en Amerikansk Scaut Abbaco 242. Båten har en såkalt V-bunn. Det vil si at kjølen er veldig spiss for å bryte lettere i sjøen.